توسعه صنایع بسته بندی خرما و وجود مراکز و کارگاه های اختصاصی در مناطق خرماخیز کشور بسیار ضرورت دارد. رسیدگی به این امر نیازمند بررسی مسئولین و حمایت از تولیدکنندگان است. معمولا این امر با ارتقا ماشین الات بسته بندی انجام میشود.
توسعه صنایع تبدیلی خرما در استانهای جنوبی بسیار اهمیت دارد. استان های کرمان، بوشهر، خوزستان و سیستان و بلوچستان از جمله قطبهای تولید خرما در ایران است. در بسیاری از این مناطق روشهای برداشت و بسته بندی خرما به روش دستی انجام میشود.
صنایع بسته بندی خرما
یکی از صنایع تبدیلی خرما، وجود امکانات لازم برای بسته بندی خرما میباشد. به طور کلی بستهبندی خرما به دو صورت سنتی و صنعتی انجام میگیرد. در نوع سنتی که از دیرباز مرسوم بوده است، نیروی دست و کارگری برای سورت و بسته بندی خرما به کار میرود. این روش علاوه بر زمانبر بودن نیازمند صرف هزینه های کارگری است. ضمن اینکه نظارت بر کار بسته بندی خرما خصوصا برای بخش صادرات بسیار مهم میباشد.
روش دوم، بسته بندی صنعتی خرما است. در این روش از دستگاه های مکانیزه و مخصوص برای سورت و بسته بندی خرما استفاده میکنند. ماشین آلات مُشان به منظور ارتقای صنایع بسته بندی خرما، آماده همکاری با کشاورزان و تولیدکنندگان خرما در سراسر کشور میباشد.
ضرورت توسعه و راه اندازی کارگاه بسته بندی
صنایع تبدیلی خرما یکی از ضرورتهای مناطق خرماخیز کشور به شمار میرود. در این مناطق پس از برداشت خرما، محصول باید سورت و بسته بندی شود. بنابراین وجود کارگاه برای بسته بندی بهداشتی، سردخانه مناسب برای نگهداری خرما و توسعه امکانات برای تولید فرآورده های خرمایی بسیار لازم است.
طبیعتا پس از برداشت و سورت خرما مقداری به عنوان ضایعات و خرمای درجه سه کنار گذاشته میشود. وجود دستگاه ها و امکانات پیشرفته برای تبدیل این ضایعات به مواد مورد استفاده امری مهم میباشد.
از خرما با کیفیت پایین تر برای تهیه محصولات و فرآورده های جانبی خرما میتوان استفاده کرد. شکلات خرمایی، قند خرما، چیپس خرما، سرکه خرما، شیره خرما، رنگینک، حلوا و کلوچه خرمایی و لواشک خرما از جمله محصولات فرآوری شده از خرما هستند. استانهای خرماخیز از جمله بوشهر، خوزستان، کرمان و هرمزگان قابلیت تولید این محصولات را دارند.
مراحل بسته بندی خرما
در بخش اماده سازی خرما برای بسته بندی و ورود به بازار، وجود ماشین آلات اختصاصی و اتومات امری مهم است. به عبارتی با توسعه صنایع بسته بندی خرما میتوان به رونق بازار صادرات نیز کمک نمود. در اینجا مراحل بسته بندی خرما را مرور مینماییم:
مرحله اول:
- تخلیه خرما بر روی تسمه نقاله سورت خرما
- جدا کردن مواد اضافی شامل خاشاک، سنگ و کخ از خرما
- جدا شدن خاک خرما، بر اثر ارتعاش دستگاه و قرارگیری روی تسمه نقاله لرزان
بخش دوم:
- جمع آوری خرمای تمیز شده در سبدهای مخصوص
- انتقال خرما به سالن ضدعفونی ( استفاده از محلول متیل برماید برای ضدعفونی محصول)
مرحله سوم:
- شستشوی خرما بر روی نوار نقاله دستگاه مخصوص
- جداکردن مواد زائد از طریق جت های قسمت فوقانی تونل دستگاه، و عبور آب با پاشش روی خرما
- عبور محصول از تونل هوای گرم برای جلوگیری از تخمیر یا فساد خرما و عدم رشد میکروارگانیسم ها
- درجه بندی خرما براساس کیفیت و سایز توسط کارگران روی نوار نقاله
- بسته بندی خرمای سالم و نگهداری در سردخانه با دمای مناسب
گام چهارم:
- ورود خرما از سردخانه به خط تولید و بسته بندی
- بسته بندی خرما و شیرینگ بر اساس سفارش و بازار داخل یا صادراتی
- انتقال مجددا محصول بسته بندی شده به سردخانه
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.